неділю, 21 листопада 2021 р.

ІДЕЯ Й ОБОВ’ЯЗОК ПРОТИ «ШЛУНКУ І СКЕПСИСУ

 

«Пам’ятаю ніч на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності, ніби це вчора було», – починає розповідь студент Київського енергетичного коледжу Богдан Затула. На головну площу столиці з перших днів акції він приходив щовечора, а інколи й замість пар. Пояснює: «Відчував величезне піднесення. Як тільки почув про початок акції протесту – зрозумів, що треба йти».



За кілька днів випав сніг і на граніті стало дуже холодно. Студенти намагалися поставити намет, але беркутівці щоразу перешкоджали. Тому просто сідали під стелою, вкривалися ковдрами чи спальниками. Якщо дуже замерзали – йшли грітися в намет МНСників.

У ніч на 30 листопада Богдан чергував саме в цьому наметі – разом із лікарями-волонтерами Любомирою Хоптій та Олександром Пивоваровим. О пів на п’яту ранку прокинувся від криків – учасників акції оточував «Беркут».

 

          БУЛО НЕ СТРАШНО. ТІЛЬКИ НОГИ ТРЕМТІЛИ

– Спросоння не міг зрозуміти, що робити, – каже хлопець. – Одягнув куртку, шапку і побіг до стели. Бачу, хлопці готуються захищатися, стають ліктем до ліктя. Обороною керував мій товариш Устим Голоднюк. Дівчата – всередині кола, під самою стелою. Швидко став у стрій. Страху не було, але ноги дуже тремтіли. Думав: невже кінець?! Беркутівці почали висмикувати хлопців по одному і бити кийками. Мене теж вдарили по голові, потім ще. Було дуже боляче. Бачив, як Любомира намагалася закрити студентів руками. А беркутівець ударив її кийком й перебив руку… В якийсь момент «з’їхав» по склу вниз, стою, кроку ступити не можу. У голові крутиться думка: треба забрати телефон з намету і зателефонувати мамі, заспокоїти. Беркутівці оминули мене і побігли далі.

За кілька хвилин хлопець пішов до машини «швидкої» за знеболювальним. Голова страшенно боліла. Медики хотіли забрати в лікарню, але він відмовився. Потім разом із друзями пішов до Михайлівського. Там уже збиралися втікачі з Майдану, дівчата плакали.

– У соборі було тепло, я сів на лавочку і спробував заспокоїтися, – згадує Богдан. – О восьмій ранку поїхав додому. Мама дуже хвилювалася – вже знала, що відбулося, а мій телефон розрядився.

Про маму Галину хлопець каже з гордістю: «Вона мені довіряє і поважає мій вибір».

 

СУТИЧКИ НА БАНКОВІЙ

 Домашня «догана» Богдана не зупинила. Наступного дня запевнив маму, що буде обережний, і поїхав на Михайлівську площу. Хотів записатися в Самооборону, але його не взяли – неповнолітній! Швидко знайшов собі іншу справу – до¬помагати волонтерам-медикам. Люди вже приносили до Михайлівського ліки, їжу, теплий одяг. Разом з Олександром Пивоваровим та іншими вирішили забезпечити медичну допомогу на віче 1 грудня. Вранці зустрілися – одягли поверх зимового одягу білі футболки з червоним хрестом (у таких ходили перші волонтери Майдану), взяли ліки, окуляри (на випадок застосування газу) і пішли на Майдан. Людей вийшло понад мільйон, але все було спокійно. Тільки повернулися до Михайлівського перепочити, як раптом дзвінок – почалися сутички на Банковій. Побігли туди.

– Було важко дихати і дуже пекло обличчя, – розповідає хлопець. – Летіло каміння, вибухали газові та світлошумові гранати, респіратор (призначений для мирних будівельних робіт) не допомагав. Машина «швидкої» стояла аж поблизу Нацбанку, а ми були біля самісінького кордону з міліцією. Робили, що могли: обробляли рани, допомагали промити очі й обличчя спеціальним розчином. Спочатку було дуже страшно.

          В якийсь момент «Беркут» пішов у наступ.

– Поруч зі мною впав якийсь хлопець, – каже Богдан. – Тримається за очі, нічого від газу не бачить. Я допоміг йому піднятися, оглядаюся – а на нас уже беркутівець біжить і кийок підняв. Ми побігли. Але він усе одно наздогнав і кілька разів ударив по спині. Це не вкладалося в голові. Як можна бити медика з червоним хрестом на одязі?!

Хлопці разом з іншими учасниками акції протесту заскочили до Спілки письменників і забарикадувалися. Доки Богдан обробляв рани, хлопці вибили вікно, що виходило на дахи гаражів, і допомогли дівчатам вибратися в безпечний провулок. Біля виходу з метро «Хрещатик» на Інститутській зітхнули з полегшенням. Одразу розгорнули імпровізований медпункт. Якщо якихось ліків не було – миттєво знаходилися добровольці, які бігли в аптеку і приносили необхідне.

– Ми були одними з перших медиків Майдану, – каже Богдан. – Потім з’явилася медична служба Майдану, організація волонтерів-медиків у Михайлівському. За волонтерську роботу маю грамоту-подяку, зберігаю її з гордістю.

 


          ЩОБ НЕ РОЗБУДИТИ МАМУ

Під час наступу на наметове містечко вночі 11 грудня хлопець не витримав – навшпиньках (аби мама не про-кинулася) вийшов із квартири, викликав таксі й поїхав у середмістя столиці. За що вранці отримав удома добрячу прочуханку.

Наприкінці грудня Богдан разом із друзями вступив до загону швидкого реагування Національного комітету товариства Червоного Хреста в Україні, яким керував Тарас Логгінов.

19 січня загін надавав допомогу на Грушевського, де запалали перші «коктейлі Молотова».

          – Було так холодно, що мій протигаз обледенів і вкрився інеєм, – каже студент.

  Під вечір ставало все небезпечніше, тому хлопця швидко відкликали в офіс на Пушкінську.

          – У наступні дні загинули Михайло Жизневський і Сергій Нігоян, – згадує Богдан. – Ми вже знали, що прицільно стріляють у жилетки з написом «Преса» і червоні футболки медиків. Тому на Грушевського мене не пускали, наказали чергувати в офісі. У загоні швидкого реагування дисципліна дуже жорстка, слово командира – закон. За порушення могли вигнати без розмов.

          Утім цю заборону 18 лютого хлопець усе-таки порушив. Під час лекцій у коледжі сидів як на голках – стежив за повідомленнями про події у центрі міста. Після пар кулею прилетів у офіс і почув розпо-рядження: залишатися тут! Висидів до дев’ятнадцятої години. Потім зателефонував лікареві-волонтеру Віталію Василенку і пішов на Майдан. За Будинком профспілок на вулиці Костьольній стояла «швидка», біля неї Богдан та Віталій обробляли рани, бинтували, діставали дрібні осколки. Люди боялися їхати в лікарні і просили волонтерів допомогти на місці.

 

          УРЯТУВАТИ «РЯДОВОГО ОРЛЕНКА»

– Одному чоловікові осколок пробив щоку і застряг у яснах – ми його витягли, – розповідає Богдан. – Раптом чуємо крики: потрібен професійний лікар! До машини занесли чоловіка із простреленою головою. Треба було їхати в лікарню. Бачу: чоловіку зле, Віталій сам не впорається. Заскочив у машину і ми поїхали до Святошина.

Метро не працювало, дороги були забиті машинами, тому їхали довго. Поранений (колишній афганець Віктор Орленко) був притомним, але в шоковому стані. Віталій намагався спинити кровотечу, а я розмовляв з ним усю дорогу, заспокоював. Той розповів, що працює машиністом тепловоза в депо станції "Дарниця", що був на Майдані з сином, про дружину і доньку. У Чорнобильській лікарні хірурга не було, пораненому вкололи знеболювальне, він заснув і ми поїхали в Інститут нейрохірургії. Допомогли завезти чоловіка у приймальне відділення і знову повернулися на Майдан. Будинок профспілок уже горів.

Думки поїхати додому не було. Бачив, як силовики підходять до стели, як хлопці намагаються зупинити «Беркут» вогнем і кидають у багаття все, що може горіти. Як тримаються з останніх сил кілька десятків відчайдухів. Безліч разів ходив до лінії оборони. На запитання, що відчував у ті хвилини, відповідає: думав тільки про те, кому потрібна допомога.

О п’ятій ранку повернувся до офісу Червоного Хреста на Пушкінську. За невиконання наказу в нього одразу ж забрали посвідчення і хлопець знову став «самоорганізованою ланкою».

ПРАПОР НА ЗГАДКУ

            20 лютого з лекцій відпустили рано, і Богдан знову поїхав на Майдан. Допомогу надавали всю ніч. Уранці дізнався, що загинув друг – Устим Голоднюк…

На пам'ять про Майдан хлопець зберігає прапор, який отримав у перший день, грамоту й окуляри. Продовжує дружити з волонтерами із Червоного Хреста, відвідує спеціальні тренінги. Після коледжу планує працювати і навчатися заочно. Каже: на Майдані зрозумів, що люди, в яких є ідея і відчуття обов’язку, – набагато сильніші за тих, хто керується «шлунком і скепсисом».

 

             Світлана ГАЛАТА, 2014

 

Немає коментарів:

Дописати коментар