пʼятницю, 14 квітня 2017 р.

Випускний у джинсах

«Ще побачимо, хто з нас краще на гітарі грає!» – каже один з одинадцятикласників Авторської школи Бойка батькові. Навчальний заклад працює в Харкові вже двадцять років, а нині тут традиційно готуються до випускного. Але про дорогі ресторани чи яскраві костюми навіть не думають. Учні налаштовують музичні інструменти, пишуть сценарій, придумують кумедні виступи. Старше покоління вже кинуло молоді виклик: батьки пообіцяли продемонструвати, які круті «капусники» влаштовували в юності.

Випускний школярі та їхні батьки відзначатимуть у лісі, біля вогнища. А кошти, які могли бути витрачені на ресторан, передадуть Інституту загальної і невідкладної хірургії АМН України.
«Понти» не в тренді!
Мода на випускний у джинсах з’явилася у школі кілька років роки тому з легкої руки директора Олександра Макогона.
– Якось був у гостях в одній із сербських шкіл, – розповідає «Освіті України» Олександр Еммануїлович. – Колеги пояснили, що тут давно вже не влаштовують «випускні з відбивними», а кошти, які можна було витратити на дорогі забавки, передають у благодійні фонди. Повернувся до школи і сказав: усе, досить «понтів». У нас завжди буде так і ніяк інакше.
Невдовзі на запрошення директора до школи завітав завідуючий відділом кардіохірургії Інституту загальної і невідкладної хірургії АМН України Ігор Поливинок. Розповів школярам про операції на серці, про те, що для допомоги новонародженим з вадою цього органу важлива кожна година. У відділення привозять дітей з усієї області, й батьки часто не можуть знайти кошти на дорогі ліки і системи забезпечення життєдіяльності. Хірург запропонував передати «випускні кошти» на порятунок дітей.
Три роки тому ініціативу підтримали далеко не всі учні. Але директор не здавався: організував відвідини лікарні й операційної, попросив лікарів познайомити школярів із родинами маленьких пацієнтів. До кінця року вже ніхто не сумнівався, що гучну гулянку влаштовувати недоцільно. Так народилося гасло: «Почни доросле життя з доброї справи, допоможи врятувати дитину». А школярі на сторінках у соцмережах пишуть коротко: «Понти» не в тренді!».
У перший же рік два випускні класи передали Фонду розвитку кардіології і кардіохірургії інституту 130 тисяч гривень.
В операційній ремонту не було давним-давно, тому ми одразу відновили приміщення, – розповідає директор фонду Кіра Джафарова. – Закупили оксигінатори (пристрої, які під час операції із зупиненим серцем забезпечують надходження кисню до кровообігу. – Авт.), ліки, катетери... Це коштує не менше 15 тисяч гривень і використовується лише раз. Тому намагаємося знаходити кошти й основні видатки фінансувати за рахунок фонду.
Над операційною є скляний купол і звідти можна спостерігати за ходом операції. До речі, після спілкування з батьками шестимісячного хлопчика на ім’я Лев родина одного з випускників вирішила оплатити йому операцію повністю.
– На операцію прийшли дві родини, – згадує Кіра Джафарова. –Дуже вболівали, чекали завершення. А потім разом раділи, що все найгірше позаду. Діти (та й дорослі також) виходять звідти зовсім іншими…
Утім, глибинний зміст акції – не просто збір коштів, а виховання у дітей правильного ставлення до життя. Випускники цієї школи зазвичай досягають успіху в різних галузях (науці, освіті, підприємництві тощо), і педагоги школи намагаються «прищепити» у майбутньої еліти потребу витрачати кошти на допомогу людям.
На «шальках» вибору
Запитую в учнів і класного керівника одного з випускних класів Наталії Перепелициної про сценарій незвичного свята. Посміхаються: секрет! Зізнаються, що це буде незвичайний пікнік у шкільному таборі за містом. Світанок і школярі, й батьки зустрінуть у лісі.
– Ми з друзями вважаємо, що випускний у джинсах – просто фантастична ідея, – говорить учениця класу «П» (класи у школі «називають» за прізвищем керівника. – Авт.) Валентина Киричук. – Я рада, що мама мене підтримала. Сказала, що це велике щастя – допомогти дитині. Тобто на «шальках» вибору – вечір у крутому ресторані й – життя людини. Було б добре, якби нашу ініціативу підтримали й учні інших шкіл. Порахуйте: цього року середні навчальні заклади закеінчують близько двохсот тисяч учнів. На випускний зазвичай витрачають 5 тисяч гривень. Витратити мільярд гривень на розваги за одну ніч – цілковита дурниця!
Максим Мельников, учень випускного класу «А» (керівник Ірина Абраменко), також був присутній на операції однорічного малюка, а через деякий час познайомився з ним уже в палаті. Маля сміялося, робило перші кроки… У правильності свого рішення хлопець і миті не сумнівався.
Його клас теж влаштовує випускний на природі.
– Немає сенсу витрачати кошти на божевільно дорогі «ганчірки» і харчі, – додає Максим. – Хочемо використати їх на хорошу справу. Впевнений, що без ресторанних «масовиків-затійників» буде ще краще. У нас половина класу грає на музичних інструментах. Нудно не буде!

Світлана ГАЛАТА, "Освіта України "
Травень 2016

Життя людини
Кошти – на лікування бійця
З величезною вдячністю згадують вчинок учнів полтавського Навчально-виховного комплексу №16 у родині воїна АТО Костянтина Клепача. У 2015 році  школярі передали кошти, які планували використати на святкування випускного, для лікування Костянтина. Хлопець лише на кілька років старший за випускників, мешкає у невеликому містечку на Полтавщині. У зоні проведення АТО був майже з перших днів війни. У складі 95-ї окремої аеромобільної бригади звільняв Слов’янськ, Лисичанськ, Шахтарськ. До останнього захищав Дебальцеве.
У березні минулого року його бригада тримала позиції біля Авдіївки, і під час мінометного обстрілу Костянтин отримав важкі поранення. У госпіталі стало зрозуміло, що без протезування не обійтися. Костянтина підтримали друзі та знайомі, у госпіталь наречена (вона працює вчителькою) привозила листи підтримки і малюнки від учнів.
Вирішили підтримати земляка й учні НВК №16.

– Зібрали 5 тисяч гривень і передали сестрі Костянтина, – згадує заступник директора з навчально-виховної роботи школи Єва Власюк. – Це була ініціатива самих школярів і їхніх батьків. Нині у хлопця все нормально. Обіцяє після повного одужання приїхати до школи – в гості.

Немає коментарів:

Дописати коментар