понеділок, 20 березня 2017 р.

Це космічний корабель? Ні, школа!

Школа в селищі Антонівка (у передмісті Херсону) росте, як у казці,  не за днями, а за годинами.  Ось з’являється частина першого поверху і великі світлі вікна.  А вже наступного дня «вимальовується» другий поверх, дах.

     Біля будівельного майданчика -  юрба людей. Учні навчального закладу і жителі селища спостерігають за будівництвом з подивом і надією. Ще б пак! Адже старій школі-мазанці у населеному пункті – 145 років. Вона може вмістити максимум 203 учнів, а нині тут, як у «рукавичці», навчаються близько трьохсот.
         Антонівка розташовується обабіч дороги до Криму (до півострова звідси кілька годин). Десятки родин, які виїхали з окупованого півострова, оселилися в цьому населеному пункті. 27 учнів школи – саме з таких сімей. Усього ж у селищі – близько шестисот дітей шкільного віку і чотириста – дошкільного (садочок теж переповнений). Батьки змушені возити учнів у переповнених маршрутках у різні навчальні заклади Херсона.  Це дорого,  далеко й незручно.
     Про нову, сучасну й енергоефективну школу тут мріяли давно. Від мрій до діла перейшли кілька років тому, коли новим директором стала Галина Лугова. За ініціативою управління освіти Херсонської міської ради у 2014 році склали проект «Зелена школи», почали шукати джерела фінансування. У 2015 дізналися про Північну ініціативу гуманітарної підтримки і енергоефективності, яка фінансує розвиток інфраструктури на півдні і сході України. Одна з вимог фонду -  участь місцевого самоврядування у фінансуванні проектів.
         – У березні я вже представляла проект нової школи на форумі Північно-Екологічної Фінансової корпорації країн Західної Європи (НЕФКО), - розповідає Галина Леонідівна. – Дуже хвилювалася… Від України було представлено 16 проектів і наш - «Зелена школа» - запорук здорового та щасливого майбутнього дітей» -  переміг.       Будівництво школи в Антонівці здійснюється за цільовим грантом фінського уряду в 2, 5 мільйони євро. Місто Херсон взяло  на себе видатки по розширенню мережі водопостачання і каналізації, проведення земляних робіт на майданчику для нового будівництва.

Приміщення без батарей опалення

Аналогів такої навчальної споруди в Україні ще немає. За словами директорки, нова школа порівняно зі старою виглядатиме як космічний корабель. Площа нової споруди – двісті квадратних метрів, у ній буде сім класних кімнат, спальна кімната для першого класу, ігрова,  читальна зала, бібліотека, актовий зал. Також фіни дарують по ноутбуку в кожний клас, дошки, проектори. 
    – У селищі немає будинку культури, тому школа стане центром дозвілля для всіх жителів Антонівки, -  продовжує Галина Лугова. – Але найголовніше,  - школа майже повністю забезпечуватиме себе електроенергією!
         Згідно з фінським проектом, електроенергію для будівлі постачатимуть встановлені на даху сонячні батареї (їх площа – триста квадратних метрів). Потужна система рекуперації дозволить регулювати температуру вхідних та вихідних потоків повітря вентиляції, щоб у спеку класи охолоджувалися, а в холодну погоду тримали необхідне тепло.

         Школа за двадцять днів

Участь громади у будівництві, як було сказано вище – обов’язкова. Як і передбачено в проекті, Херсонська міська рада виділила 1 мільйон 291 тисячу гривень на залиття фундаменту і на початку весни «основа» для нової будівлі була готова.
…У березні величезні фури зі змонтованими модульними системами заїхали на територію школи. Їх виготовила фінська фірма Elemenco, яка виграла тендер на будівництво школи в Україні. На початку квітня фінські робітники почали збірку модулів.

Про кожен день «росту» нової будівлі Галина Лугова розповідає на своїй сторінці у мережі Фейсбук. Пише: «Третій день монтажних робіт. Змонтовано приміщення технічного оснащення, відсік для сходів, частину коридору та класну кімнату. До вечора будівельники планують змонтувати аналогічну частину другого поверху. Що не день, то  цікавіше спостерігати, як неначе весняна квітка розпускається - зростає наша еко-будівля!».

Монтування двоповерхової споруди планується завершити до 25 квітня (тобто менш, ніж за двадцять днів).
Далі – внутрішні роботи – фарбування, оздоблення. Галина Лугова – депутат міської ради і нині, за її словами, активно переконує колег у необхідності виділити кошти (близько мільйона гривень) на матеріально-технічну базу школи. Треба ж за щось купити шафи, парти, стільці, ліжечка, компютерний клас.
Також за літо буде повністю оновлено пришкільну територію. Нова будівля «тонутиме» в зелені, зявиться найсучасніший спортивний майданчик.
Школа стане центром соціальної і психологічної підтримки та реабілітації переселенців.  А ще – центром екологічного виховання для молоді всієї Херсонської області.
Від школи до Дніпра – рукою подати, і директор уже будує плани створити  оздоровчу базу, щоб діти з різних областей могли приїжджати на навчання і відпочинок.

Про єдину країну та активність громад

Нині до школи вже приходять батьки майбутніх першокласників, готують документи на вступ, радіють, що діти навчатимуться в сучасній європейській школі. У коридорах місцеві мешканці частенько зіштовхуються з послами та гостями з інших країн - Таджикистану, Киргизстану. У цих країнах теж планують установити такі модульні споруди на 200, 300, 500 учнів і приїжджають до Антонівки подивитися, як іде будівництво.
Нову будівлю зєднає зі старою невеликий перехід. Будівля-ветеран теж працюватиме. За роки директорства Галини Лугової приміщення (хоч і маленьке) кардинально змінилося. Стіни розписані яскравими малюнками за тематикою кожного з навчальних класів, при оформленні використані глина та еко-матеріали.
1 вересня школа  відкриє двері для нових учнів. На першому уроці її вчителі говоритимуть про єдину країну і – зі старшокласниками – про активність громад. Нова школа селище – результат співпраці активістів, громади та різних гілок влади.
– Хочу сказати освітянам: не бійтеся!, - підсумовує пані Галина. – Беріть активну участь у міжнародних конкурсах, пишіть проекти.  Крім нас самих цього ніхто не зробить. Коли ти і мрієш, і дієш, усе вдається
Світлана ГАЛАТА, "Освіта України"
Квітень-2016



Немає коментарів:

Дописати коментар