середу, 14 червня 2017 р.

САНТЕХНІКИ: АНШЛАГ І АПЛОДИСМЕНТИ

…Учні професійно-технічних навчальних з Одеси, Броварів і Чернігова зосереджено виконували конкурсне завдання: монтували інсталяцію та водовідведення, встановлювали підвісний унітаз. Десятки глядачів, які прийшли до Міжнародного виставкового центру в Києві подивитися на змагання майбутніх монтажників санітарно-технічних систем та устаткування, із цікавістю спостерігали за новітніми технологіями. Час від часу хтось із гостей запитував у майстрів виробничого навчання: а що то за матеріал, і чому кнопок зливу над унітазом дві? Але майстрам було не до сантехнічного «лікбезу»: вони напружено спостерігали за роботою вихованців, намагаючись підказати: закручуй міцніше, перевір кріплення тощо.

Хлопці, звісно, не чули. Момент для них був украй відповідальним: вони мали продемонструвати, чого навчилися за рік участі в українсько-швейцарському проекті «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні» і «не осоромити» свій навчальний заклад. За змаганнями, які транслювали онлайн, стежили і в їхніх училищах, і в інших закладах професійно-технічної освіти в Україні.
Найкраще впоралися із завданням вихованці Одеського центру професійно-технічної освіти Андрій Кудрявцев і Володимир Махмудов. Але й учні Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту та Броварського професійного ліцею, за висновком журі, також зробили усе швидко, якісно і кваліфіковано.
У конкурсі взяли участь учні й перші випускники шести професійно-технічних навчальних закладів із Броварів, Дніпра, Одеси, Полтави, Сарн і Чернігова, на базі яких створено сучасні навчально-практичні центри. Цього року ці навчальні заклади випускають перших 136 дипломованих сантехніків нового зразка.
Директор Одеського центру професійно-технічної освіти Сергій Сущенко, привітавши своїх вихованців, розповів «ОУ», що багато років набрати абітурієнтів у групи сантехніків було неабиякою проблемою. А цьогоріч під час дня відкритих дверей у центрі спостерігався справжній аншлаг: одесити зацікавилися новою «філософією» цього фаху, красивим виглядом учнів і, основне, можливостями, які він надає.

Центрів, де готуватимуть кадри із цієї та інших «дефіцитних» спеціальностей, щороку більшає. Як розповів начальник відділу взаємодії з соціальними партнерами та виробництвом департаменту професійної освіти МОН Сергій Коваленко, у 2016 році уряд виділив 50 мільйонів на створення навчально-практичних центрів за трьома професіями: «Монтажник сантехнічного устаткування», «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Швачка. Кравець. Закрійник». Ці центри створено у кожному регіоні, і 9 з них уже розпочали роботу.  2017-го уряд знову виділяє 50 мільйонів для створення таких центрів.
Нині, до речі, фахівці шести центрів-першопрохідців діляться з колегами досвідом – як краще все облаштувати, яке обладнання закуповувати.
Також у рамках проекту розроблено державний стандарт на компетентнісній основі, нові навчальні програми і посібники, які розміщені на сайтах в електронному варіанті. Й новачки вже можуть не витрачати на це кошти, а брати і користуватися в навчальному процесі.

Фото Андрія ТІНЕЯ
№23 від 12 червня 2017 року

Немає коментарів:

Дописати коментар